Skip to Content

KOMMUNIKÁCIÓBÓL JELES

A különböző technikák már a kisujjadban vannak. Itt az ideje, hogy elsajátíts egy konzisztens, szakmai nyelvezetet, amivel professzionalizmust sugározva magyarázhatod el a vendégeidnek, hogy pontosan mit csinálsz. Szélesítsd a szókincsed és a szaktudásod ezzel a részletes borbélyterminológiával.

A

TERMÉSZETESEN TEXTURÁLT HAJ - TÖKÉLETES FORMÁZÁS

Az afro-karibi hajviselet már látványra is különleges - a formázása pedig professzionális készségek elsajátítását és több technika hatékony használatát követeli meg. Egy afro hajviselet vágása olyan, mintha egy 3D-s műalkotást faragnál. Az egyensúly rendkívül fontos - épp annyira, mint a haj súlyának és sűrűségének alapos tanulmányozása. A hagyományos kerek afro-frizura a hippi mozgalmak során fejlődött ki.

NULLÁRÓL INDÍTOTT ÁTMENET. A MODERN BORBÉLYOK KÖTELEZŐ TECHNIKÁJA

A makulátlan átmenet kulcsa egy pontosan kiegyenlített súlyvonal, amelyet egy előre kiválasztott helyen dolgoznak ki. Az átmenetnek számos változata létezik. Egy egy olyana alapozó technika, amelynek mindenképp benne kell lennie a repertoárodban. Beszélhetünk magas és alacsony átmenetről, borotvával vágott vagy épp hullámos átmenetről is. A súlyvonal követheti a fej formáját, de lehet horizontális irányú is. Sajátítsd el az átmenetek megalkotását, és légy a precíziós vágás szakértője.

A STMNT GROOMING GOODS-TERMÉKEK MELLETT A BORBÉLYOKNAK NÉHÁNY FONTOS ALAPESZKÖZZEL IS RENDELKEZNIÜK KELL.

A megfelelő hajvágógépekből álló szett kulcsfontosságú - ezt érdemes különböző szélességű fésűkkel és jó minőségű ollókkal kiegészíteni, hiszen néhány stílusnál inkább ezek az eszközök kerülnek előtérbe.

EZ A HAJVÁGÁS AZ 1910-ES ÉVEKBEN KEZDETT HÓDÍTANI, DE MÁIG NÖVELI NÉPES RAJONGÓTÁBORÁT.

A look a koronánál jelentősen hosszabb és az oldalakon látványosan rövidebb hajhossz által generált erős disszharmóniáról ismerhető fel.

B

A SZAKEMBEREK KÉT KÜLÖNBÖZŐ PENGÉJŰ HAJVÁGÓGÉPET HASZNÁLNAK A FINOM ÉS MAKULÁTLAN ÁTMENET ÉRDEKÉBEN

#nofilter: ezt a technikát a Facebookon és Instagramon látott túlzott filterhasználat inspirálta. Az elmosódott, filteres hatás érdekében a borbélymesterek egy speciális technikát alkottak meg, amely két különböző hajvágó eszközt használ az átmenet elmosásához. A kulcs, hogy a finom átmenet érdekében a szakemberek különböző vágópengékkel és vágási szögekkel dolgoznak. Megfelelő kivitelezés mellett makulátlan átmenetet kapunk.

CSINÁLD-MAGAD STÍLUSÚ HAJVÁGÁS, HAJVÁGÓGÉP HASZNÁLATÁVAL

A hajvágógépekkel készített hajviseletek és a csináld-magad mentalitás által inspirált vágás. Látványos, modern stílusirányzat. Szakértői tippek: Dolgozz ki egy jól kiegyensúlyozott alapot. A vágás legyen rövidebb az oldalakon, és hosszabb a fej teteje felé. Tartsd az oldalsó részeket a halánték fölött. 90°-os szöggel dolgozz a csontszerkezet kiemeléséhez és a vágás férfias jellegének megőrzéséhez. Használj professzionális vágógépet a hajvágás kontúrjainál. Lehet, hogy egy kicsit „home-made” stílusú, de csak akkor érhető el a kívánt hatás, ha a szakember tudja, hogy mit csinál.

F

A VENDÉG HAJVÁGÁSÁNAK EGY KÖZPONTI PONTJA, AMELY MAGÁRA VONJA A TEKINTETEKET

Egy figyelemfelkeltő finish-re vágysz, ami azt a hatást kelti, mintha a vendéged épp egy fotózásra indulna? Emeld ki a kontúrt, adj extra részletet a szakállnak, szemöldöknek vagy a fej hátuljának - teremts egy olyan pontot, ami valósággal vonzza a tekinteteket. A telefonod segítségével közelíts rá a vendég különböző vonásaira a fókuszpont megtalálásához.

EGY NAGYON PRECÍZ VÁGÁSI TECHNIKA, AMELYET A DÚS HATÁS MEGTEREMTÉSÉHEZ HASZNÁLUNK - AZ ÁTMENETEK KULCSA

A legfontosabb technika, amellyel jólfésült hajviseletek alkothatóak a precízió és attitűd alapján. A fokozást ebben az esetben arra használjuk, hogy átmenetet képezzünk a rövid hajból a kontúrok mentén, amit lassan építünk felfelé egy hosszabb hajhossz segítségével. Egy hatékony technika, amellyel elérheted a legmagasabb szakmai szinteket. A precízió és a strukturált megközelítés segítségével olyan eredményeket alkothatsz, amikkel a vendégek biztosan elégedetten lépnek ki az ajtón.

H

A LEGTÖBB BARBER-LOOK MEGALKOTÁSÁHOZ HASZNÁLT ELEKTROMOS ESZKÖZ KÜLÖNBÖZŐ HOSSZÚSÁGÚ HAJ ÉRHETŐ EL AZ EGYEDI EREDMÉNYEK ÉRDEKÉBEN

Egy olyan eszközről van szó, amely minden borbély táskájában ott lapul. Az elsőt Leo Wahl fejlesztette ki 1920-ban, ma pedig már számos hajvágógép érhető el a piacon. A személyes ízlésed és preferenciád határozza meg, hogy melyik hajvágógép lesz az ideális számodra. Legyen szó egy egyszerű vagy egy speciális megoldásról, egy kábellel vagy kábel nélkül működtethető eszközről, készüljön fémből vagy bőrből - a választás a tiéd.

BÁR A PRECÍZ LEVÁLASZTÁSOK TRENDJE TÖRETLENNEK TŰNIK, EGYRE NÉPSZERŰBBÉ VÁLNAK A HANYAG LEVÁLASZTÁSOK.

Ez a technika biztosítja, hogy a vendégnek nem kell mindig ugyanott elválasztania a haját, hiszen a hajviselet mindkét oldalról elválasztva is jól néz ki.

A MODERN FODRÁSZSZAKMA NEM CSAK AZ ÁTMENETEKRŐL SZÓL. A BORBÉLYOKNAK MA MÁR SZÁMTALAN TECHNIKA LAPUL A TARSOLYUKBAN, AMELYEKKEL HOSSZÚ HAJON IS FÉRFIAS STÍLUSOKAT ALKOTHATNAK.

A hosszú haj vágásának, formázásának és ápolásának elsajátítása sok tekintetben is kifizetődik. Gondolj csak a hosszabb szakállakra. Még egy hagyományos beszárítási technika is tökéletesíthető, ha hosszabb hajjal dolgozunk. Szakértői tippek: Egy négyszögletes leválasztási technika ideális egymodern, trendi hosszú hajviselet kidolgozásához.

EGY MÁRA MÁR HAGYOMÁNYOSSÁ VÁLT FODRÁSZTECHNIKA - NEM IS VÁGÁSRÓL, SOKKAL INKÁBB EGY FORMÁZÁSI MÓDRÓL VAN SZÓ.

Egy erős pomádé segítségével elfésüljük a hajat az arcból, de ez a look a haj hosszúságától függően számtalan módon kivitelezhető.

J

A BOROSTYÁNLIGÁS EGYETEMEK TANULÓI ÁLTAL INSPIRÁLT HAJVÁGÁS AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBÓL INDULT.

Egy olyan vágási formáról van szó, ami a fej elején elég hosszú hajat hagy a formázáshoz. A korona és az oldalak viszont rövidek.

Egy másik amerikai klasszikus, a jheri göndör - egy tartós hullámos hajstílus, ami óriási népszerűségnek örvendett az afroamerikaiak körében a 80-90-es években. Ezt a hajviseletet Jheri Redding fodrász álmodta meg a fényes, laza, hullámos lookjával.

K

Számos hagyományos fodrász és borbélystílus az alapvonalak kidolgozására hagyatkozik. A hagyományos hajvágások például szinte nullás átmenettel dolgoznak a tarkó területén a látványos és markáns végeredmények érdekében.

MÍG A TRIMMELÉST MINDENKI ISMERI A FODRÁSZOK KÖZÖTT, BORBÉLYVISZONYLATBAN EZ A FOGALOM KÜLÖNBÖZŐ ÁTMENETI TECHNIKÁKAT JELENT.

A skin fade-del kezdődő hajstílusok nagyon gyorsan nőnek. Más vágásokban, például a pompadourban, kizárólag a koronánál dolgozunk hajvágógéppel.

L

A HAJVONAL TÖKÉLETESÍTÉSÉNEK LEGPRECÍZEBB MÓDJA, AMELYHEZ ELŐSZÖR HAJVÁGÓT, MAJD PENGÉT HASZNÁLNAK

Az éles végek és egyértelmű vonalak a szaktudás és a minőségi munka ismertetőjegyei. Az egyensúly és az élek a végek felé egy kétdimenziós geometriai formát eredményeznek. Szakértői tippek: Permetezz egy kis STMNT Hajlakkot a kontúrokra, majd masszírozz el némi talkumport a tenyereidben és vidd fel a hajvágóra, mielőtt tökéletesítenéd a körvonalakat. A fehér púder extra kontrasztot ad, ami remekül néz ki. Így alkothatod meg a lehető legélesebb vonalakat.

M

„Elől elegáns, hátul bohém” hajstílus, amely a művészek örök kedvence. Az elmúlt években újra hódit. Ma a klasszikus borbélystílusok a mullettet oldalsó átmenettel kombinálják.

N

A BORBÉLY- ÉS FODRÁSZSZAKMA TÖKÉLETES ÖSSZEOLVADÁSA. EZ IHLETTE A STMNT SZÜLETÉSÉT IS

A fogalom tulajdonképpen a borbélymesterség fejlődését jelöli. A Nu Skoolban a fodrászok beemelik a hétköznapi technikák közé a borbélymesterek hagyományos vágásait. A hagyományos stílusok és a magas szintű vágási technikák precíz ötvözete, amellyel tökéletesen megszólíthatóak a modern vendégek. A lookok megalkotásához különböző eszközöket és termékeket használnak, és a szakemberek folyamatosan szem előtt tartják az aktuális igényeket.

O

EGY HAGYOMÁNYOS BORBÉLYFOGALOM, AMELYET AZ 1920-50-ES ÉVEK KÖZÖTT HÓDÍTÓ HAJSTÍLUSOK IHLETTEK

Azokban az időkben, amikor a borbélyszalonok még egy közösségi találkozóhelyként is funkcionáltak. A formákat az 1920-50 közötti ikonikus hajvágások ihlették, amelyek egyszerre a társadalmi és jövedelmi különbségeket is jelölték. Egy bankár hajviselete különbözött egy munkásétól - minél magasabb tisztséget töltött be valaki, annál hosszabb volt a haja, hiszen megengethette magának, hogy hetente tiszteletét tegye a kedvenc szalonjában. Az Old School ma már szimplán egy trend - egy háromrészes öltöny és borotvált hajviselet szintén lehet megnyerő.

P

EGY HOMLOKTÓL INDULÓ ÉS ODA ÉRKEZŐ LEVÁLASZTÁS, AMELY A FEJ LEGNAGYOBB RÉSZÉT FELÖLELI

A patkó leválasztás megfelelő elhelyezését a csontszerkezet, a textúra és a haj sűrűsége befolyásolja. Ezt a leválasztási formát széles körben használják manapság. Az U-alakú leválasztás rendszerint a haj jelentős részét magában foglalja.

Q

A QUIFF EREDETILEG A RÖVID, SZIGORÚ HAJVISELETEKRE ADOTT VÁLASZ VOLT A HÁBORÚ IDEJÉN.

Ez a hajviselet az 1950-es évek pompadour hajviseletét a flattoppal és néha a mohawkkal kombinája.

S

AHOGY A NEVE IS JELÖLI, A FOGALOM A VÁGÁS AZON RÉSZÉT JELÖLI, AHOL A LEGNAGYOBB A HAJ SÚLYA.

Ezen a területen különböző rétegek válthatják egymást, de rétegek nélkül is dolgozhatunk. A hajat úgy vágjuk, hogy visszaessen a tetejére, így több súlyt hagyhatunk egy adott területen. A klasszikus borbélymesterségben a súlyvonal a fej tetejénél marad.

V

EGY FÉSŰVEL ELVÁLASZTOTT VONAL.

A leválasztás egy fontos alapkészség, amelynek elsajátítására feltétlenül szükség van a precíz hajvágáshoz. Hagyományosan hátrafelé vagy a kész hajviseletnek megfelelően fésülik. Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a fókuszpont, amelyet borotvált választékkal alkotnak meg. A leválasztások hosszban, szögben és szélességben is változhatnak. Mindig precízen dolgozz.

A BOROTVA EGY EGYEDI STYLING ESZKÖZ, AMELY REMEKÜL HASZNÁLHATÓ A HAGYOMÁNYOS, OLLÓVAL KÉSZÍTETT VÁGÁSOK KIEGÉSZÍTÉSEKÉNT

A borotvával készített vágásokkal finomabb, kevésbé nyers hajviseletek érhetőek el. A lényeg, hogy nagyon vékony leválasztásokkal dolgozz. Ez egy nagyon rock&roll-stílusú lookot eredményez, ami egyszerre hanyag és végtelenül modern.

Ez a terminus a tarkó területének különös vágási formájára utal - a hajvonal ebben az esetben V-alakú. Ezt a stílust néha a jólfésült Ivy League-vágással kombináljuk.

Z

A nullás átmenetként is emlegetett zero fade a lehető legrövidebb hajvágás. Rendszerint nem egy tökéletesen borotvált lookról van szó. A skin fade-től eltérően ez a stílus nagyon rövid, még éppenhogy látható hajjal dolgozik.

#MAKEYOURSTMNT
OKTATÁS